WARNIK – co to jest i jak z niego korzystać

Organizując imprezę w plenerze pod namiotem warto zaopatrzyć się w kilka bardzo przydatnych sprzętów cateringowych ułatwiających ich organizację i podnoszących rangę. Jednym z bardzie przydatnych sprzętów są WRNIKI, które ułatwią i przyspieszą przygotowywanie dużej ilości gorącej wody i obsługę klientów.

Warniki – co to za urządzenia ?

Warnik to wielofunkcyjne urządzenie do gotowania wody, wyposażone w nowoczesny, płaszczyznowy system grzejny. Pozwala podgrzać wodę w zakresie od 35°C do 110°C. Urządzenie to znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie ceni się oszczędność czasu i energii. Woda uzupełniana jest poprzez otworzenie pokrywy i jej ręczne wlanie do zbiornika wewnętrznego. Zwykle ma pojemność od 5 do 30 litrów i składa się z korpusu, rączki, pokrywki i elementu grzejnego umieszczonego wewnątrz. Warniki są wyposażone w automatyczne wyłączniki, które zatrzymują podgrzewanie wody, gdy osiągnie ona temperaturę wrzenia. Są to bardzo praktyczne urządzenie gastronomiczne łączące w sobie zalety czajnika elektrycznego z termosem, gdyż są wyposażone w niezawodne grzałki. Ogromną zaletą oferowanych warników do wody jest fakt, iż przez długi czas utrzymują wysoką temperaturę przechowywanych wewnątrz napojów, co sprawia, że są bardzo funkcjonalne i wydajne. 

 

W jaki sposób działają warniki ?

Konstrukcja urządzenia nie jest skomplikowana, cały produkt musi być wykonany z materiałów, które pozwolą na optymalne utrzymywanie temperatury cieczy we wnętrzu. Jest to urządzenie elektryczne wyposażone w zabudowaną, niewidoczną grzałkę. Woda uzupełniana jest poprzez otworzenie pokrywy i jej ręczne wlanie do zbiornika wewnętrznego.

Po podniesieniu pokrywy należy  ręcznie wlać odpowiednią ilość wody. Warniki wyposażone w wskaźnik poziomu wody w formie szklanej rurki z umieszczonym w jej wnętrzu pływakiem.

Po uzupełnieniu wody należy warnik włączyć poprzez naciśnięcie włącznika zasilania. Pokrętłem ustawiamy temperaturę wody. Po zagotowaniu wody należy ustawić temperaturę tak aby woda w warniku nie bulgotała, ale  by widoczny był jej ruch. Jest to około 90-95 stopni.

Warniki wyposażone są w wygodny i funkcjonalny kranik do nalewania wrzątku lub innych podgrzewanych napojów. 

Warniki zalewane ręcznie do gotowania wody na kawę, herbatę, zupy instant są najpopularniejszymi urządzeniami stosowanymi w cateringu. Można w nich podgrzewać również piwo, wino i inne napoje. Dzięki naszym warnikom państwa impreza nabierze profesjonalnego charakteru. Pozwoli odciążyć gospodarzy w pracy kelnerskiej. Wynajmując nasz sprzęt staniecie się państwo czynnymi uczestnikami własnej imprezy plenerowej.

Rekomendowane artykuły