Dania w bemarach i kociołkach

Chińskie danie

Składniki

  • filet z kurczaka 1,2 kg
  • ryż 400 g
  • olej 2 łyżki
  • mieszanka Chińska, mrożona 1 opakowanie
  • 2 opakowania przyprawy do dań chińskich
  • 5 szklanek zimnej wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

W garnku zagotowujemy wodę. Na patelni smażymy mieszankę chińską (20 minut). Usmażoną mieszankę wrzucamy do gotującej się wody. Pokrojony w kostkę filet smażymy na patelni dodając 1 łyżkę oleju. W szklance wody rozpuścić 2 opakowania przyprawy do dań chińskich. Podduszony filet z patelni wrzucamy do gotującego się garnka z mieszanką chińską. Dodajemy do garnka szklankę z rozpuszczonymi przyprawami do dań chińskich. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy 20 minut. Gotujemy 4 torebki ryżu. Danie podajemy z ryżem.


Szynka z cebulką

Składniki

  • 1 szynka wieprzowa
  • 4 cebule
  • 3 łyżki miodu
  • 7 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w płaty, rozbijamy oraz solimy. Obsmażymy na rozgrzanym oleju z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego
  2. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki
  3. Do cebuli dodajmy miód, ketchup oraz sos sojowym, mieszamy i wykładamy na mięso
  4. Przykrywamy naczynie i pieczemy 40 minut w 180°C

Opieńki z makaronem

Składniki

  • 1 szkl. ugotowanych opieniek (u mnie mrożone)
  • 1/2 szkl.posiekanej dymki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 200 ml słodkiej smietanki
  • 25 dag grubego makaronu (masa suchego)
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów mieszanych
  • 2 udka kurze

Przygotowanie

  1. Opieńki i dymkę usmażyć na złoto na maśle, doprawić. Dodać mięso kurczaka (ugotowane wcześniej udka obrać z mięsa bez skóry i mięsko poszatkować)- przysmażyć razem z grzybami Dodać śmietankę i zasmażyć ją aż nabierze kolorku.
  2. Makaron ugotowany na półtwardo w osolonej wodzie dołożyć do grzybów i podgrzać całość szybko na dużym ogniu.
  3. Gotowe danie posypać obficie orzechami uprażonymi na suchej patelni.

Fasola z kurczakiem

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • Cebula
  • Papryka czerwona
  • Opakowanie fasoli Jaś
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Przyprawa do kurczaka

Przygotowanie

  1. Fasolę moczymy w wodzie, najlepiej na całą noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie
  2. Mięso kroimy w plastry, każdy plaster na połowę
  3. Doprawiamy przyprawą oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju
  4. Na drugiej patelni typu wok prużymy na rozgrzanym oleju obraną i drobno pokrojoną cebulę
  5. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki
  6. Następnie dodajemy fasolę, podlewamy wodą, wlewamy przecier pomidorowy i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody
  7. Na koniec łączymy z mięsem, chwilkę gotujemy

Rekomendowane artykuły