BEMAR – co to jest i jak z niego korzystać

Niewystarczająco ciepłe dania to jeden z głównych czynników, które mogą zniechęcić gości do degustowania i spożywania misternie przygotowanych przez ciebie dań. Z drugiej strony niełatwo jest utrzymać pożądaną temperaturę potraw bez sięgania po specjalny sprzęt. Bemary gastronomiczne pozwalają zachować ciepło żywności od przygotowania aż do momentu podania na stół. Z tego powodu mają szerokie zastosowanie między innymi w cateringu i organizowaniu imprez plenerowych. Dzięki naszym bemarom zaoszczędzisz dużo czasu, będziesz czynnym użytkownikiem twojej imprezy i uwolnisz się od kelnerowania na własnym przyjęciu.

Bemary – co to za urządzenia ?

To rodzaj podgrzewacza, składający się z kilku pojemników, w których trzyma są uprzednio przygotowane dania. Umieszcza się je tam w celu utrzymania jedzenia w odpowiedniej temperaturze. Pojemniki zakryte są specjalnymi pokrywami. Za utrzymywanie ciepła odpowiedzialny jest mechanizm, znajdujący się w dolnej części. Bemary gastronomiczne zazwyczaj przypominają stalową wannę, której wielkość oraz pojemność może być różna.

To rodzaj podgrzewacza, składający się z kilku pojemników, w których trzyma są uprzednio przygotowane dania. Umieszcza się je tam w celu utrzymania jedzenia w odpowiedniej temperaturze. Pojemniki zakryte są specjalnymi pokrywami. Za utrzymywanie ciepła odpowiedzialny jest mechanizm, znajdujący się w dolnej części. Bemary gastronomiczne zazwyczaj przypominają stalową wannę, której wielkość oraz pojemność może być różna.

Dostępne wkłady (pojemniki) do bemarów. Przeważająca większość bemarów do podgrzewania potraw ma wymiary odpowiadające normie gastronomicznej GN 1/1. Dzięki znormalizowaniu można stosować pojemniki do podgrzewania wielu potraw jednocześnie. Pojemniki wykonane są ze stali nierdzewnej co pozwala uzyskać wysoką czystość i sterylność. Mogą być wyposażone w pokrywki pozwalające w znacznym stopniu na ograniczenie wychładzania potraw.

W jaki sposób działają bemary elektryczne ?

Pomiędzy wewnętrznymi i zewnętrznymi ściankami urządzenia znajduje się woda lub powietrze. Mechanizm grzewczy odpowiada za podtrzymywanie temperatury we wnętrzu. Dzięki temu, nawet podczas częstego podnoszenia pokrywy, nie trzeba obawiać się zbyt szybkiego wystygnięcia jedzenia. Temperatura jest ustalana za pomocą sterownika. 

Pod zbiornikiem umieszczone są grzałki, których moc reguluje wbudowany termostat. Temperaturę można więc na bieżąco dostosowywać do konkretnego dania przy pomocy łatwego w obsłudze pokrętła. Dzięki temu, podczas podgrzewania potrawy nie ma ryzyka przypalenia.

Jak korzystać z bemarów ?

  • Nalej wody do zbiornika.
  • Włącz bemar i ustaw temperaturę za pomocą pokrętła.
  • Gdy kontrolka zasygnalizuje, że woda uzyskała pożądaną temperaturę, włóż do bemaru pojemnik lub pojemniki GN z gorącym jedzeniem.
  • Po zakończonej pracy wyłącz bemar i, jeśli jest podłączony do prądu, wyjmij wtyczkę. Odczekaj, aż woda nieco przestygnie, a następnie wypuść ją i wyczyść wnętrze zbiornika.
  • Zupy należy podawać w temperaturze min. 75°C.
  • Dania główne – w temperaturze min. 63°C.
  • Napoje gorące – min. 80°C.

Rekomendowane artykuły