Chińskie danie
Składniki
- filet z kurczaka 1,2 kg
- ryż 400 g
- olej 2 łyżki
- mieszanka Chińska, mrożona 1 opakowanie
- 2 opakowania przyprawy do dań chińskich
- 5 szklanek zimnej wody
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie
W garnku zagotowujemy wodę. Na patelni smażymy mieszankę chińską (20 minut). Usmażoną mieszankę wrzucamy do gotującej się wody. Pokrojony w kostkę filet smażymy na patelni dodając 1 łyżkę oleju. W szklance wody rozpuścić 2 opakowania przyprawy do dań chińskich. Podduszony filet z patelni wrzucamy do gotującego się garnka z mieszanką chińską. Dodajemy do garnka szklankę z rozpuszczonymi przyprawami do dań chińskich. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy 20 minut. Gotujemy 4 torebki ryżu. Danie podajemy z ryżem.
Szynka z cebulką
Składniki
- 1 szynka wieprzowa
- 4 cebule
- 3 łyżki miodu
- 7 łyżek ketchupu pikantnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Mięso kroimy w płaty, rozbijamy oraz solimy. Obsmażymy na rozgrzanym oleju z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego
- Cebulę obieramy, kroimy w plasterki
- Do cebuli dodajmy miód, ketchup oraz sos sojowym, mieszamy i wykładamy na mięso
- Przykrywamy naczynie i pieczemy 40 minut w 180°C
Opieńki z makaronem
Składniki
- 1 szkl. ugotowanych opieniek (u mnie mrożone)
- 1/2 szkl.posiekanej dymki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 200 ml słodkiej smietanki
- 25 dag grubego makaronu (masa suchego)
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów mieszanych
- 2 udka kurze
Przygotowanie
- Opieńki i dymkę usmażyć na złoto na maśle, doprawić. Dodać mięso kurczaka (ugotowane wcześniej udka obrać z mięsa bez skóry i mięsko poszatkować)- przysmażyć razem z grzybami Dodać śmietankę i zasmażyć ją aż nabierze kolorku.
- Makaron ugotowany na półtwardo w osolonej wodzie dołożyć do grzybów i podgrzać całość szybko na dużym ogniu.
- Gotowe danie posypać obficie orzechami uprażonymi na suchej patelni.
Fasola z kurczakiem
Składniki
- 1 filet z kurczaka
- Cebula
- Papryka czerwona
- Opakowanie fasoli Jaś
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- Olej do smażenia
- Sól
- Przyprawa do kurczaka
Przygotowanie
- Fasolę moczymy w wodzie, najlepiej na całą noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie
- Mięso kroimy w plastry, każdy plaster na połowę
- Doprawiamy przyprawą oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju
- Na drugiej patelni typu wok prużymy na rozgrzanym oleju obraną i drobno pokrojoną cebulę
- Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki
- Następnie dodajemy fasolę, podlewamy wodą, wlewamy przecier pomidorowy i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody
- Na koniec łączymy z mięsem, chwilkę gotujemy