Aby wyprodukować watę cukrową nie potrzeba żadnych wymyślnych składników, wystarczy najbardziej powszechny biały cukier. Różową, niebieską, żółtą czy też zieloną watę cukrową uzyskamy poprzez dodanie odpowiednich barwników spożywczych. Pożądany smak waty uzyskamy poprzez dodanie porządnego aromatu spożywczego. Najprostszym sposobem jest jednak użycie aromatycznego cukru przeznaczonego do produkcji waty cukrowej.
Jak zabarwić cukier do waty cukrowej: Do zabarwienia zwykłego cukru tak aby wata cukrowa wyglądała atrakcyjniej można użyć barwników w żelu. Można również stosować barwnik w płynie lub w proszku. W przypadku stosowania proszku należy wymieszać go z małą ilością wody i dodać go do słoika z cukrem. Słoik należy zakręcić i potrząsać aż do wymieszania składników i uzyskania jednolitej barwy. Dla polepszenia i zróżnicowania smaku waty cukrowej warto do słoika dodać również aromat spożywczy.
Kolorowy cukier do waty cukrowej: Produkty takie są od razu gotowe do użycie w profesjonalnych maszynach do wytwarzania waty cukrowej. Barwniki dodawane są w minimalnych ilościach niezbędnych do uzyskania efektu. Ponadto barwniki użyte do zabarwiania cukru są zgodne z obowiązującymi przepisami w sprawie dodatków do żywności. Na rynku dostępne są w różnych praktycznych opakowaniach umożliwiających ich wielokrotne otwieranie i zamykanie. Cukier taki można nabyć na przykład w wielosmakowych zestawach pakowanych w pojemniki o różnej wadze.
Ile cukru na porcję waty cukrowej: Do wykonania średniej wielkości waty cukrowej potrzeba około 20 gramów cukru (3-4 łyżeczki). 1 kilogram cukru wystarczy wówczas na wyprodukowanie około 50 porcji. Jedna do zrobienia waty w rozmiarze XXL zużyjemy około 40-50 gram cukru.
Jakie smaki waty cukrowej: Kolorowy cukier do produkcji waty cukrowej wytwarzany jest w bardzo wielu smakach. Najbardziej popularne to cola, cytryna, truskawka, jabłko pomarańcza, jagoda, guma balonowa. Jedna porcja zawiera około 80-100 kcal. więc spożycie jednej czy dwóch porcji nie powinno nikomu zaszkodzić.
Wata cukrowa z KSYLITOLU: Ksylitol to jeden z najpopularniejszych słodzików, zastępujący kaloryczny i niezdrowy cukier. Jeszcze całkiem niedawno ksylitol pozyskiwany był jedynie z kory brzozy, ale obecnie przy produkcji na masową skalę, wielu producentów pozyskuje go z kukurydzy. Można go barwić tak jak zwykły cukier.