Niewystarczająco ciepłe dania to jeden z głównych czynników, które mogą zniechęcić gości do degustowania i spożywania misternie przygotowanych przez ciebie dań. Z drugiej strony niełatwo jest utrzymać pożądaną temperaturę potraw bez sięgania po specjalny sprzęt. Bemary gastronomiczne pozwalają zachować ciepło żywności od przygotowania aż do momentu podania na stół. Z tego powodu mają szerokie zastosowanie między innymi w cateringu i organizowaniu imprez plenerowych. Dzięki naszym bemarom zaoszczędzisz dużo czasu, będziesz czynnym użytkownikiem twojej imprezy i uwolnisz się od kelnerowania na własnym przyjęciu.

Bemar grzewczy wodny to urządzenie gastronomiczne w formie stalowej wanny o podwójnych ściankach, w której umieszcza się pojemniki z żywnością. Pośrednikiem ciepła staje się rozgrzana para wodna.

Pod zbiornikiem umieszczone są grzałki, których moc reguluje wbudowany termostat. Temperaturę można więc na bieżąco dostosowywać do konkretnego dania przy pomocy łatwego w obsłudze pokrętła. Dzięki temu, podczas podgrzewania potrawy nie ma ryzyka przypalenia.

Dostępne wkłady (pojemniki) do bemarów. Przeważająca większość bemarów do podgrzewania potraw ma wymiary odpowiadające normie gastronomicznej GN 1/1. Dzięki znormalizowaniu można stosować pojemniki do podgrzewania wielu potraw jednocześnie. Pojemniki wykonane są ze stali nierdzewnej co pozwala uzyskać wysoką czystość i sterylność. Mogą być wyposażone w pokrywki pozwalające w znacznym stopniu na ograniczenie wychładzania potraw.

Jak używać bemarów grzewczych?

  • Nalej wody do zbiornika.
  • Włącz bemar i ustaw temperaturę za pomocą pokrętła.
  • Gdy kontrolka zasygnalizuje, że woda uzyskała pożądaną temperaturę, włóż do bemaru pojemnik lub pojemniki GN z gorącym jedzeniem.
  • Po zakończonej pracy wyłącz bemar i, jeśli jest podłączony do prądu, wyjmij wtyczkę. Odczekaj, aż woda nieco przestygnie, a następnie wypuść ją i wyczyść wnętrze zbiornika.
  • Zupy należy podawać w temperaturze min. 75°C.
  • Dania główne – w temperaturze min. 63°C.
  • Napoje gorące – min. 80°C.

Bemary świetnie nadają się do takich potraw Jak: zupy, kasze, ryż, ziemniaki, frytki, pieczone  ziemniaczki, ryby, gulasze, kotlety: mielone, panierowane…, naleśniki, pierogi, makarony: spaghetti, zapiekanki makaronowe, warzywa, surówki, sałatki i wieeeeleeeee innych potraw.

Poniżej link do strony z setkami przepisów na dania do bemarów:

-> Przepisy <-

Jeśli chcemy uzyskać określoną temperaturę potraw i utrzymać ją na właściwym poziomie do końca imprezy, bemary do podgrzewania dań to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia gastronomii. Pomimo niezwykle prostej konstrukcji, są one funkcjonalne, a co najważniejsze – bardzo skuteczne. Bemary usprawniają proces wydawania posiłków, szczególnie na imprezach plenerowych czy cateringu. Dania trzymane w cieple można serwować z pewnością, że będą nie tylko smaczne, ale i bezpieczne dzięki zachowaniu optymalnej temperatury.